Реформа системи харчування в закладах освіти
Реформуємо систему харчування в українських закладах освіти та надаємо достовірну інформацію про збалансовану їжу й корисні звички:
Про організацію харчування учнів БАЛ "Гармонія"
У ліцеї з 01 січня 2023 року харчування учнів здійснюється за новими нормами відповідно до постанови Кабміну від 24.03.2021 №305.
Технологічні карти на приготування страв затверджені «Інститутом громадського здоров’я ім.О.М.Марзєєва НАМН України».
Особливість споживання цукру, солі та інших харчових продуктів у нових нормах харчування враховує міжнародний досвід, рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також рекомендації дієтологів / гастроентерологів / педіатрів щодо здорового харчування.
Міністерство охорони здоров’я закликає поступово зменшувати цукор у раціоні дітей не лише в школах, а також обов’язково робити це і вдома. Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим.
Пунктом 1.3. Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 року № 219, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2002 року за № 680/6968 (далі – Правила роботи) врегульовано, що технологічна документація на страви та вироби це документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів.
Згідно з пунктом 2.2. Правил роботи суб’єкти господарської діяльності при користуванні збірниками рецептур страв та кулінарних виробів мають право заміняти (виключати) у рецептурах відсутні види продовольчої сировини та харчових продуктів (крім основних складників страви) або додатково включати їх у необхідних кількостях, не погіршуючи смакових властивостей страв (виробів), при цьому не допускати порушення технологічного режиму виробництва продукції, погіршення споживних властивостей та якості страв (виробів). Зміни до рецептур в обов’язковому порядку вносяться в технологічну документацію на страви та вироби і калькуляційні карти.
Наказ "Про організацію харчування учнів у 2023/2024 н.р." Переглянути
ПРИМІРНЕ ЗИМОВЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ ДЛЯ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ ЛІЦЕЮ
Рішення Боярської міської ради від 14.09.2023 №3/9 про внесення змін до рішення від 9.03.2023 №2/2 "Про встановлення розміру вартості харчування та батьківської плати за харчування дітей у закладах освіти Боярської міської ради на території Боярської міської територіальної гродали на 2023 рік"
Рішення Боярської міської ради від 19.10.2023 №2/1 про внесення змін до п.2 рішення від 9.03.2023 №2/2 "Про встановлення розміру вартості харчування та батьківської плати за харчування дітей у закладах освіти Боярської міської ради на території Боярської міської територіальної гродали на 2023 рік"